M-am tot gandit care va fi prima mea postare pe blog si dupa ce am reflectat putin, am decis sa fie despre cea ce sta in capul mesei, adica despre paine ).

Painea in toate varietatile sale este unul din cele mai consumate produse in lume. E atat de prezenta in alimentatia noastra incat am realizat ca trebuie sa acord o atentie sporita calitatii acesteia.

Traim intr-o societate tot mai dependenta de gusturi si senzatii intense. Ne-am alterat atat de mult simturile, incat avem nevoie de stimuli tot mai puternici ca sa fim oarecum satisfacuti. Painea nu este o exceptie in acest sens. Folosim faini tot mai rafinate, inalbite, aditivi care imbunataesc gustul, textura. Paine alba, aerata, rapida. Asta a devenit standardul nostru.

Astazi, o paine “buna” din supermarket arata asa:

Pe mine aceasta lista de ingrediente m-a facut sa inteleg ca nu mai vreau sa o consum.

Am inceput sa caut alternative. Asa am descoperit painea cu maia.

Ce este o maia? Este un agent de crestere a painii, care se face din apa si faina (si bacteriile din aer). Deci practic e un organism viu, care trebuie intretinut si hranit regulat si care confera painii un gust usor acru.

Acum ma veti intreba, de ce ar trebui sa consumati o paine cu maia si nu una cu drojdii instant din comert.

Iata si cateva argumente:

  • Nu contine ingrediente dubioase, uleiuri, zahar si agenti de crestere rapida.
  • E mai usor tolerata de persoanele cu senzitivitate la gluten. In procesul de fermentare o parte din gluten este descompus.
  • Este mai bogata in nutrienti. Acidul lactic format , inhiba acidul fitic din cereale care impiedica absorbtia nutrientilor.
  • Are un indice glicemic mai mic.
  • Este mai usor digerabila. In procesul de fermentare, o parte din proteine sunt descompuse in amino-acizi, respectiv sistemul digestiv e scutit de munca in plus.

Daca ati ajuns pana aici, sper ca v-am convins ca merita sa-i dati o sansa painii cu maia.

Acum sa trecem la ingrediente. Aici lista e scurta si clara.

Ca sa coci o paine ca la carte, e nevoie de:

  • Maia. Eu nu am avut rabdarea necesara sa o cresc de la 0, asa ca am luat o maia gata crescuta, de la Iarba Noastra.
  • Faina. E nevoie de o faina buna, neinalbita, preferabil din cereale integrale. Eu cumpar faina integrala si de secara de la
    Iarba Noastra, faina alba “Lanul de Aur” si faina de la departamentul Bio din supermarketuri sau de la bunica de la tara 🙂
  • Apa. Folosesc apa filtrata.
  • Sare.

Aditional se pot pune diverse condimente seminte, fructe uscate. Aici chiar exista o infinitate de optiuni (cum se zice, the sky is the limit).

Voi face alte postari si voi descrie 2 retete de paine pe care le fac des si care imi plac mie. Poate va inspira si pe voi.

Pentru cei ce nu vor sa coaca painea acasa, dar vor sa manince paine sanatoasa, o puteti cumpara la:

  • Targul Ecolocal (Iarba Noastra, Maricica Caraman...)
  • Biorganic Raw Cafe
  • Casa Ribca
  • Dorin Mereuta

Painea cu maia e mai scumpa, dar asta e o investitie in sanatate. Suntem alcatuiti din ceea ce mancam, deci sa alegem ce e mai sanatos si calitativ.

La final, mi am amintit de citatul unui filosof elvetian care zicea: ca nu exista nimic fara calitati otravitoare, doza e acea care face un lucru sa fie otrava sau medicament. In acest context, vreau sa va zic sa fiti cumpatati cand consumati painea , pentru ca chiar si o paine sanatoasa poate dauna, daca e in exces.

Author

Write A Comment