De cate ori v-ati zis ca e ultima data cand mancati o prajitura inainte de somn, savurati o pizza intreaga in fata laptopului sau rontaiti un pachet intreg de covrigi/nuci…?


Eu foarte des. Am ajuns sa ma intreb, de ce nu pot fi consistenta in ceea ce-mi promit si ceea ce fac in realitate. Nu ai suficienta motivatie, veti zice. Raspunsul, de fapt, nu e atat de simplu.

Creierul nostru ne defineste comportamentul, bazat pe experientele anterioare si pe dorinta intrinseca de a primi placere. Ne nastem cu un sistem nervos imatur, care are o cantitate enorma de neuroni, dar practic nu are retele care ii conecteaza. E ca si cum ai avea un set de stalpi de electricitate izolati. Un astfel de circuit nu functioneaza. Din momentul nasterii, experientele prin care trecem, comportamentele pe care le observam, ne creaza aceste retele. Incepem sa avem curent ).

Un copil de 2 ani isi va crea rapid o “retea”. Sa zicem ca de fiecare data cand iesiti in parc, ii cumperi un biscuit. El incepe sa asocieze parcul cu biscuitul. Si de fiecare data cand veniti in parc, isi asteapta “recompensa”. Se creaza o retea neuronala, care daca este incurajata, devine una foarte eficienta. Acelasi lucru e valabil pentru toata lumea.
Creierul nostru, “alege” mereu intre recompensele imediate (biscuitul, alcoolul, jocurile, TV-ul, social media..) si cele de termen lung (sanatate, forma fizica buna..). E evident ca recompensele imediate castiga in mult mai multe situatii. Astfel, ne cream deseori comportamente nesanatoase, pe care le folosim atat de des, incat ajung sa fie automate. Nu le mai constientizam.

Frustrare, tristete, plictiseala.. sunt stari care ne genereaza disconfort. E o stare pe care nu vrem s-o simtim, de aceea apelam la placerile imediate. O felie de tort, un capuccino si frustrarea a trecut ca prin minune. De fapt, e un cerc vicios. De fiecare data cand actionam astfel, facem acest comportament si mai inradacinat, reteaua neuronala si mai rapida. Creierul nu mai cauta alternative, merge pe calea deja cunoscuta, iar tu esti tot mai departe de forma fizica dorita.

Asta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam. Putem construi noi comportamente si obiceiuri (retele neuronale). Si e nevoie de doar sase saptamini . Sase saptamini fara scuze si amanari, dar cu dedicare si efort consistent.

Iata o mica lista de pasi care va vor ajuta in formarea unui nou obicei:

  • Divizeaza scopul mare, in scopuri mici. Atunci cand ai scopuri mici, e mai usor sa vezi progresul, te face sa te simti bine si sa nu renunti la scopul mare.
  • Gaseste alternative comportamentului pe care vrei sa-l schimbi. Creaza-ti o lista de activitati placute la care poti apela in situatiile in care ai nevoie de o “doza de fericire”. De exemplu: o plimbare, o cafea, un masaj, o carte, un apel telefonic, sport, flori…
  • Nu renunta la noul obicei pentru 6 saptamini, zi de zi. Chiar daca este inconfortabil, afara ploua, nu ai primit o promovare… E absolut normal sa infrunti aceasta stare de disconfort, sa o constientizezi si sa o lasi sa treaca. Ea nu va dura, cum nu dureaza nici starea de fericire pe care o ai dupa ce ai mancat 3 croissante la dejun.

Cine isi ia portia de salata maine?

Author

Write A Comment