Daca vrei sa testezi cat de bine stii sa te auto-controlezi, renunta la zahar pentru o perioada. Va zic din propria experienta ca nu e deloc usor. Lipsa lui te face tare vulnerabil emotional. Nu mai stii cum sa alini momentele grele, unde sa cauti confort, energie, fericire. E ca si cum ai fost lipsit de cel mai bun psiholog al tau si viata nu mai are acelasi sens. Te infurii, incepi sa gasesti tot felul de justificari : “am mancat zahar pan’ acum si nu mi-a fost nimic”, “zaharul e bun pentru creier”, “totul in moderatie”, “of, astia cu modul sanatos de viata sunt fixati, iar eu vreau sa raman intreg la minte”.

Eu, ca un adevarat “sugar addict”, am trecut prin toate astea. Am plans, m-am enervat, am avut stari de letargie, nu voiam sa ma ridic din pat, mi-am cautat tot felul de scuze. Apoi am plecat in extrema in care am mancat fructe cu kg-le , dupa care aveam impresia ca imi va exploda stomacul. Cautam cu disperare carbohidratii rapizi de care am fost lipsita. In aceste 14 zile , am avut doua situatii in care nu m-am tinut de cuvant si am mancat muuulte prune uscate. Teoretic, nu e zahar rafinat, dar nici nu e o optiune prea buna, daca sunt consumate in exces, pentru ca au o concentratie mare de zahar natural, care are efect similar. Am simtit imediat cum pulsul mi s-a ridicat si am devenit ca un motoras, iar peste 1-2 ore, a venit si moleaseala.

O alta problema de care m-am ciocnit e ca practic nu puteam sa maninc intr-un local. Chiar si borsul rosu are zahar adaugat, ca sa fie mai bunisor ). Sushi, pizza, sosuri, paine, supe/ciorbe, tocanite..in toate se adauga zahar. In USA se foloseste asa o notiune ca “bliss point” (punct de fericire). E o intreaga stiinta. Lucreaza chimisti care stabilesc cu exactitudine cat zahar trebuie adaugat intr-un produs pentru ca acesta sa ajunga la nivelul maxim de “gustosenie”. Nu ca as vrea sa par paranoica, dar vreau sa am controlul la ceea ce maninc, mai ales ca de asta depinde sanatatea mea.

Zaharul nu e atat de dulce pe cat pare. Iata doar cateva efecte negative, care sper sa va motiveze si pe voi sa reduceti consumul:

  • Genereaza salturi de glucoza care, la randul ei provoaca salturi de insulina. Atat timp cat insulina e la un nivel ridicat, procesul de ardere a grasimilor este imposibil.
  • Accelereaza procesul de imbatrinire
  • Creaza dependenta emotionala si fizica. Zaharul e mai potent in acest sens decat cocaina.
  • Creste enorm riscul de boli metabolice: diabet de tip 2, obezitate, steatoza hepatica.
  • Contribuie la acnee si alte imperfectiuni ale pielii. Atunci cand avem insulina ridicata, aceasta stimuleaza secretia hormonilor masculini, care la randul lor cresc secretia de sebum, iar de aici e doar un pas catre porii blocati si inflamatii.
  • Este asociat cu starile depresive si hiperactivitatea la copii.

Dar, sa trecem si la partea buna a lucrurilor.

Efectele benefice pe care le-am simtit au fost:

  • Dupa vreo 3 zile fara zahar, am inceput sa ma simt neasteptat de bine. Am fost mai energica si mai bine dispusa.
  • Am avut nevoie de mai putin somn decat de obicei. M-am trezit in fiecare dimineata odihnita, chiar daca am dormit cam 6 ore.
  • Am fost mai productiva, am cautat placerea in alte lucruri.
  • Abdomenul s-a facut mai plat.
  • Am pierdut 1.5 kg.
  • Pielea a inceput sa straluceasca si sa fie mai luminoasa. Nu mi-a iesit absolut nici un cos, desi am fost in perioada pre-menstruala.
  • Am inceput sa simt gusturile mai intens ( dovlecelul si nucile de caju mi se par tare dulci )

Eu zic ca sunt efecte semnificative, intr-un timp atat de scurt.

Bun si acum ce vei face mai departe, ma veti intreba? Nu vei mai consuma niciodata zahar? Raspunsul e ca cel mai probabil voi manca si chiar voi gati prajituri cu zahar, dar cantitativ mult mai putin. Sau daca voi intra ocazional intr-o patiserie, cred ca imi voi lua o prajitura, dar asta nu va fi ceva de rutina, mai degraba o exceptie. Partea sociala are si ea efectele sale benefice, asa ca uneori o prajitura impartita cu oameni dragi s-ar putea sa faca mai mult bine decat rau. Totusi, sa nu percepem acest mesaj ca pe o unda verde pentru dulciuri.

Haideti sa cautam placerea in alte lucruri, sa ne formam noi obiceiuri. La inceput vor parea nenaturale, inconfortabile, dar cu timpul vor deveni parte din noi si cu siguranta vom savura efectele benefice pe termen lung.

Author

Write A Comment