Traim de parca suntem nemuritori. Nu prea ne pasa de corpul nostru, de mintea noastra, de relatiile sociale pe care le avem. Mancam prost, dormim putin, stam cu nasul lipit in telefon, nu mai spunem persoanelor dragi cat de mult conteaza pentru noi. Suntem tot mai obsedati de confort si satisfactie imediata. Dar ceasul ticaie….V-ati pus vreodata intrebarea cum e sa ai 50, 60, 70 de ani, fara sa fi ajuns inca acolo? De obicei alungam aceste ganduri. E prea dureros sa ne gandim la ele. Dar, ar fi bine sa o facem, daca vrem sa imbatrinim cat mai frumos posibil.

Ce inseamna sa imbatrinesti bine? Pentru mine e:

  • Sa arat bine
  • Sa pot tine ritmul cu copiii, si la 50, 60-70 de ani
  • Sa fiu activa, sa calatoresc
  • Sa fiu sanatoasa mental
  • Sa fiu pozitiva, fericita
  • Sa nu am boli cronice

S-a intamplat asa ca viata sa-mi dea o lectie dura destul de devreme. Era o zi de august 2012. M-a sunat tata. Am ridicat receptorul si tot ce am auzit e plans isteric… Urlete…Nu a fost nevoie de cuvinte. Am inteles tot. Mama nu mai era cu noi. Tin minte si acum ora de pe ecranul telefonului. Era 18:53. Acesta a fost momentul cand viata mea pur si simplu s-a intors pe dos. Mi-au trebuit ani de zile ca sa inteleg si accept ce mi s-a intamplat. Dar, “what doesn’t kill you, makes you stronger”. Ce am inteles e ca eu vreau sa traiesc sanatos, maximum posibil.

Recent, privind niste interviuri pe youtube, am dat de un biolog australian, David Sinclair. E unul din cei mai influenti oameni de stiinta care studiaza procesul de imbatrinire si cum poate fi oprit acesta. Stiu, suna science fiction, dar credeti-ma, cartea lui “Lifespan. Why we age, and why we don’t have to”, e absolut geniala. Aceasta a facut ca imaginatia mea sa explodeze, in materie de ce este sau va fi posibil, ce tine de longevitate.

El vorbeste despre teoria imbatrinirii, despre cum putem sa activam genele longevitatii, despre mecanismele de supravietuire si ce putem face ca sa incetinim ceasul nostru intern. In prezent, se lucreaza la diverse suplimente care ar incetini imbatrinirea, reprogramare celulara si alte chestii super interesante, care ar putea deveni realitate in viitorul apropiat. Eu ma voi axa doar pe ceea ce poate face fiecare din noi, aici si acum. Doar modificand stilul de viata, putem adauga 10-14 ani calitativi, la viata noastra.

Anterior, se credea ca longevitatea e doar o particularitate mostenita genetic. S-a dovedit insa ca impactul genetic asupra longetivitatii e doar 10-20 %. Noi suntem responsabili de celelalte 80%. Fa-le sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta!

Cum sa activezi genele longevitatii?

Sa te expui la stres acut si disconfort. Stiu, nu e ceea ce ai vrut sa auzi, dar doar asa se activeaza mecanismele de supravietuire care ne fac sa traim mai mult. Si nu vorbim de stres cronic, permanent (job stresant, mariaj toxic, lipsa cronica de somn..), dar de forme intermitente de stres, care iti fac organsimul mai rezistent, adaptat si puternic.

Inca mai stai pe canapea savurand prajitura preferata in fata laptopului? Ridica-te si fa ceva din lista de mai jos, chiar azi:

  • Maninca mai rar.
    Ati observat un trend actual de post intermitent? S-a dovedit ca acest trend te face sa traiesti mai mult ). Exista diferite protocoale: sa nu maninci 1 zi in saptamina, sa urmezi 16:8, in care 16 ore bei doar ceai/apa/cafea si in intervalul de 8 ore maninci, 5 zile de mancat obisnuit si 2 zile restrictionat caloric, etc.. Optiuni sunt multe, alege ceea ce e sustenabil pentru tine. Atunci cand nu maninci, in organism se activeaza procesul de “curatenie generala”. Toate resursele interne sunt concentrate spre supravietuire si reparare a ADN-ului alterat. Zilnic, in organsimul uman, se intampla peste 2 trilioane de alterari ale ADN-ului. Daca repararea ADN-ului nu ar fi posibila, am muri rapid.
  • Maninca cat mai multe plante. Acestea, in conditii nevaforabile, produc compusi (molecule xenohormetice) care le ajuta sa supravietuiasca. Noi, consumandu-le, beneficiem de acestea.
    Exemple: resveratrol (struguri negri, vin rosu, afine, arahide in coaja, fistic ), quercitina (ceapa rosie, capere, kale, sparanghel, rosii), alicina (usturoi), galat de epigalocatechină (ceai verde).
  • Transpira:). Implica-te in activitati fizice care-ti taie respiratia (exercitii de interval cu intensitate mare, aka HIIT). Atunci cand faci exercitii intense (70-85% din maximum HR), induci un stres (raspuns hipoxic), care activeaza mecanismele de protectie contra imbatrinirii (se lungesc telomerele, creste activitatea mitocondriilor), fara a avea impact negativ pe termen lung.
  • Accepta si chiar “imbratiseaza” frigul. Frigul activeaza genele longevitatii si producerea de tesut adipos brun care este bogat in mitocondrii. S-a observat ca animalele care au mult tesut adipos brun sau cele expuse la 3h de frig pe zi, au rate reduse de diabet, obezitate, Alzheimer.
  • Mergi la sauna. Vizitele frecvente la sauna reduc mortalitatea indiferent de cauza.
  • Nu fuma. Fumul de tigara contine benzopirene, care altereaza ADN-ul nostru, iar ca rezultat, produce diverse mutatii. De aici, vine riscul sporit de cancer si imbatrinirea precoce. Fumatorii, traiesc in medie cu 15 ani mai putin.
  • Evita razele directe ale soarelui, foloseste crema de protectie UV.
  • Evita radiografiile si tomografiile (X-rays, CT scans) atunci cand nu sunt strict necesare.
  • Foloseste cat mai putine produse chimice (pestcide, nitriti, mercur, dioxina, bifenil policlorurat…).

In carte sunt multe lucruri extrem de interesante, redate la un nivel destul de avansat. E destul de provocator sa o citesti, daca nu ai multe idei despre cum functioneaza corpul la nivel celular, dar totusi e destul de accesibila, ca limbaj. Iata si unul din ultimele interviuri cu David, despre longevitate: https://youtu.be/jNUFSLY83YQ?t=64

Mai jos am lasat cateva note din carte care mi-au placut:


In biology, there is no such thing as fate.

Our genes didn’t evolve for a life of a pampered comfort.

Aging, quite simply, is a loss of information.

As a species, we are living much longer than ever. But not much better. Not at all. Over the past century we have gained additional years, but not additional life—not life worth living anyway.

There is no biological, chemical, physical law that say life must end.

Author

Write A Comment